Nu incercati sa schimbati vremea !


| Autentificare | Inregistrare |

Studiu de caz, eficienta izolare termica cladiri:

Conform legilor termodinamicii caldura trece de la sine de la un corp cu temperatura data la un corp cu temperatura mai scazuta. In cazul cladirilor incalzite, in timpul iernii caldura va trece din cladire spre exterior ceea ce produce o scadere a temperaturii incintei incalzite.
Daca se doreste pastrarea temperaturii interioare va trebui sa avem un aport de caldura ceea ce se traduce printr-un consum de energie. Cu cat schimbul de caldura cu exteriorul este mai mare cu atat necesarul de caldura este mai mare si implicit necesarul de combustibil. Schimbul de caldura este influentat de rezistenta termica globala a caldirii. Rezistenta termica globala se compune din rezistenta termica a peretilor, tavanului ,a pardoselii si a geamurilor si usilor.

Studiem din punct de vedere termic o cladire cu un nivel, cu pereti de caramida, tavan pe placa de beton cu suprafata de 184 mp

1) Pentru cladire neizolata, la o temperatura exterioara de -10C pentru a mentine o temperatura interioara de 22C in toata cladirea sunt necesari 1400kWh pe zi, in cazul incalzirii cu gaz aceasta inseamna 170 lei/zi.
2) Cu o investitie de aproximativ 4700 lei, izoland numai tavanul caldirii pierderile se reduc la jumatate respectiv necesarul de energie este 729kWh pe zi (~90 lei/zi)
3) In cazul in care se izoleaza si peretii exteriori necesarul de energie se reduce la 280kWh/zi.
4) Se observa ca prin izolarea podelei nu se obtine o reducere semnificativa a pierderilor de caldura.
5) Daca alegem sa izolam numai peretii exteriori, investind aproape dublu 8400lei, obtinem un necesar de energie de 960kWh/zi mai mare decat in cazul izolarii tavanului.

Concluzie : din punct de vedere al eficientei investitiei prioritare este izolare tavan, pereti, podea. Acest lucru se explica prin faptul ca betonul este un bun conducator termic. Mai jos gasiti calculele detaliate si programul de calcul in Excel. Calculul este aproximativ , nu s-a tinut cont de influenta geamurilor si usilor caldirii.Resurse disponibile:
(*)Pt. acces la resurse trebuie sa va autentificati !