Cu investitii mici puteti realiza economii mari !


| Autentificare | Inregistrare |

Compensarea energiei reactive a transformatoarelor :

In orice retea de curent alternativ care contine pe langa elemente active (rezistente) si elemente reactive (inductante si capacitati), simultan cu circulatia de putere activa are loc si o circulatie de putere reactiva. Condensatoarele destinate producerii energiei reactive sunt constituite din unitati monofazate sau trifazate, avand puteri nominale cuprinse intre 10 si 200 kvar fiind solutia cea mai accesibila pentru imbunatatirea factorului de putere.

Fig.1 Schema cu compensare locala
in instalatia de utilizare.
Vom exemplifica pentru acelasi caz al unui agent industrial proprietar al unui PT 20/0.4kV echipat cu un transformator de 100kVA. Delimitarea instalatiilor este pe MT iar masura pe joasa. Lunar energia masurata de contorul de decontare este energie activa ~12000kWh si ~8000 kVArh energie reactiva.
Cazul 1: daca prin metode de compensare locale la receptori (Fig.1) reuseste sa se reduca consumul de energie reactiva la ~2500 kVArh pentru acelasi consum de energie activa de ~12000kWh se va obtine un factor final de putere de 0.926 caz in care se vor factura doar pierderile de energia activa in valoare de ~200 lei /luna realizandu-se astfel o economie lunara de ~250 lei.
Cazul 2: daca consumul se modifica prin oprirea productiei (scadere cerere,revizie utilaje, retehnologizari etc. )si folosim metoda de compensare locale la receptori (Fig.1), odata cu scaderea energiei active la ~2500kWh se reduce si compensarea energiei reactive la ~1400 kVArh caz in care se va obtine un factor final de putere de 0.6 . In aceasta situatie se vor factura de trei ori pierderile de energie reactiva si se va ajunge la o valoare de ~660 lei /luna.
Cazul 3: pentru a evita situatia defavorabila prezentata in cazul 2 , cu adordul distribuitorului se poate monta o baterie de condensatori cu o treapta fixa (Fig .2) care sa asigure compnsarea a maxim 90% din pierderile de energie reactiva de transformare astfel incat factorul de putere (chiar la mers in gol) sa fie peste cel neutral sau cel putin sa asigure facturarea fara penalizare a energiei reactive.

Fig.2 Schema cu compensare locala
a pierderilor de transformare cu treapta fixa.
Concluzie :
Cresterea pierderilor de energie activa la circulatia nerationala de putere reactiva, determinata de nerealizarea unui factor de putere egal cu cel neutral conduce la importante pierderi de energie si implicit de bani.Resurse disponibile:
(*)Pt. acces la resurse trebuie sa va autentificati !