Economisesti daca optimizezi consumul !


| Autentificare | Inregistrare |

Optimizare curbei de sarcina :

Un agent industrial are propriul post de transformare 20/0.4kV echipat cu un transformator de 100kVA. Delimitarea instalatiilor este pe MT iar masura pe joasa. Lunar energia masurata de contorul de decontare este energie activa ~12000kWh si ~8000 kVArh energie reactiva.
  • Cazul 1 - Activitatea de productie se desfasoara intr-un schimb Tsm=164 Tau=75 ore/luna, in acest caz pierderile de energie activa in transformator sunt de ~600kWh iar cele de energie reactiva sunt de ~2700kVArh valoarea acestora fiind de ~450 lei/luna. In acest caz puterea maxima aparenta este de 90kVA transformatorul fiind corect dimensionat.
  • Cazul 2 - Daca isi reorganizeaza activitatea de productie in trei schimburi, pierderile se reduc putin cu aproximativ 50 lei, dar puterea maxima aparenta este sub 35kVA transformatorul fiind supradimensionat in acest caz.
  • Cazul 3 - Cu productia reorganizata in 3 schimburi, transformatorul de 100kVA se inlocuieste cu unul de 40kVA in acest caz pierderile de energie activa in transformator sunt de ~300kWh iar cele de energie reactiva sunt de ~1100kVArh valoarea acestora fiind de ~200 lei/luna. In acest caz se obtine o economie lunara de 250 lei/luna fata de cazul 1. si intr-o perioada de ~ 10 ani investitia se amortizeaza.
In concluzie aplatizarea curbei de sarcina urmata de dimensionarea corecta a transformatorului produce economii importante.Resurse disponibile:
(*)Pt. acces la resurse trebuie sa va autentificati !